Hepimiz günümüzün en büyük bir bölümünü mutfaklarımızda geçiriyoruz desek yalan olmaz. Özellikle de sayısı her geçen gün artan yemek yarışması programları, hayatımıza belki de daha önce hiç duymadığımız fakat öğrendiğimizde yemek yaparken bize büyük kolaylıklar sağlayacak terimler kattı. Artık Mutfağa Meraklı Olanların Bilmesi Gereken 5 Mutfak Terimi ve anlamlarını öğrenip yemeklerimizin lezzetine lezzet katabiliriz.
1 MÜHÜRLEME
Kulak aşinalığımız olduğunu söyleyebileceğimiz mühürleme tekniği, öncelikli olarak et ve et ürünleri başta olmak üzere bazı yiyeceklerin, kısa sürede, hızlı bir şekilde, yüksek ateş ile pişirilmesi ve böylece besini içinde tutması yöntemine verilem isimdir. Kalın tabanlı, demir veya ızgara izli döküm bir tava, mühürleme tekniği için oldukça uygundur. Ayrıca her iki yüzü de eşit oranda pişirmeye dikkat etmeniz şart.
2 BLANCH ETME
Özellikle profesyonel mutfaklarda Blanch etme olarak kullanılan terim, dilimize "Şok Haşlama" ya da "Ağartma" olarak çevrilmiş. Yöntemin uygulanışı ise şöyle; Sebzeler önce çok kısa bir süre için kaynar suya atılır, hemen ardından el kevgiri ya da süzgeç ile kaynar sudan çıkarılır son olarak da sebzeler hızlı bir şekilde buzlu bir suya atılarak soğutulur.
3 MİZANPLAS ( Mise en Place )
Türkçe'ye fonetik olarak mizanplas olarak çevrilen kelimenin aslı Fransızca "Mise en Place" terimi. Özetle söylemek gerekirse her şeyi yerli yerine koymak anlamına geliyor diyebiliriz. Yani eğer yemeğinize başlamadan önce o yemek için gerekli tüm malzemeleri önceden hazırlamışsanız bu düzgün bir mizanpılasınız olduğu anlamına gelir.
4 Ganaj ( Ganache )
Ganaj terimi artık özellikle de mutfakta çok vakit geçirenler arasında bilinen bir terim. Yine de henüz terimi duymayanlar ya da anlamını bilmeyenler için kısaca söylemek gerekirse; Bir çeşit çikolata kreması diyebiliriz. Diğer soslara göre ışıl ışıl parlayan ve pürüzsüz yapısı olan sos, daha çok kek, tatlı ve pastacılık sektöründe kullanılan bir terim.
5 BAİN MARİE
Genellikle yumurta, tereyağlı soslar ve çikolata eritmek için sıcak su bulunan bir kaba başka bir kabın oturması şeklinde yapılan uygulamaya verilen isimdir. Daha çok kremaların ve sosların hazırlanmasında tercih edilen bir yöntemdir.
0 Yorum